На прощаване!

Man Wearing Hat Tip Silhouette

Здравейте, приятели!

Днес имаме малко лоши новини за съобщаване. За жалост двата сайта и общности Adventurers Community & PlayON са в изключително сложна ситуация. Както знаете, освен да съществуваме като информационни портали, основната дейност и на двата сайта е превод на игри на български език – нещо, в което бяхме ненадминати в продължение на 5 години. Напоследък обаче екипът ни изпитва все повече затруднения да ви доставя повече преводи на български език. Проблемите са от всякакво естество, но ще обобщя някои от тях след малко. До момента сме доставили на широката аудитория труд от порядъка на 250 превода сумарно на двата сайта, нещо, което беше немислимо преди да се появим и с което сме много горди и ще бъдем занапред. Отдавна обаче е факт, че български превод на игра не е такъв феномен какъвто беше преди и вече голяма част от трудът ни бива взет за даденост. Макар да постигнахме много неща заедно, за много от нас е време да продължим с животите си. Макар да не изоставяме напълно сайтовете, вече не сме това, което бяхме – а именно млади хора с много свободно време и желание. Много от нас са затрупани с работа в компаниите, в които работят, други откриха свои фирми, трети учат упорито и не им остава време за това наше хоби, а четвърти създадоха семейства и вече имат потомък, за който трябва да се грижат. Никога не сме търсили финансова изгода от цялото нещо, а сме гледали на всичко, което правим като едно странично занимание или хоби-проект, но понякога затрудненото ни лично финансово състояние също е оказвало влияние да напуснем виртуалното пространство и да потърсим средства, за да се издържаме извън него. Игрите винаги ще останат голяма част от нашия живот и време, но преводът им отнема огромно количество време и ресурси, а уви вече почти нямаме налични, за да го правим.

Добрата новина е, че ще опитаме да завършим всички започнати и обявени проекти, които бавим от толкова много време, та ще останем верни на думата си докрай. Дали обаче ще започнем нови проекти, това не можем да ви гарантираме. Сайтовете ще продължат да съществуват докато имаме финансовата възможност да ги поддържаме, та те не са под заплаха за сега. Този проблем макар за някои от вас да идва внезапно не е такъв за нас, от много време очаквахме този момент да настъпи и е редно след, като вече не можем да угодим на желания и да спазваме срокове, някой да ви даде някакво известие за нещата случващи се зад кулисите. Общностите и на двата сайта също са все по-тихи и по-малко активни, макар да имаше времена в които да се бяха разрастнали и да имаше постоянно прииждащи нови хора с желание и време. Колективните преводи, като инициатива, макар да добиха голяма популярност, все по-рядко са посещавани и масово ни биват изпращани преводи направени с преводачи, като Google Translate, които не са достатъчно точни, заради буквален или грешен превод. Все още има и доста изчакващи преводи просто, защото координаторите рядко имат времето да им обърнат внимание, за което се извиняваме. Жалко е единствено, че няма кой да поеме щафетата от нас и да продължи започнатото и да се бори за каузата, за която се борихме толкова дълго, а именно да превеждаме игри за представителите на една страна забравена от производителите и издатели на игри, защото не сме достатъчно перспективни като пазар. Опитвахме се да поддържаме изключителен професионализъм в това, което правихме, макар да сме хора събрани на случаен подбор и да направим най-доброто, което можем с ресурсите, с които разполагахме. Колкото и да се опитвахме да автоматизираме процеса на преводите, все не ни достигаха достатъчно хора с програмистски или редакционни умения, които да ни ударят едно рамо, защото макар да имаме подобни кадри работата беше прекалено много за плещите на всички.

За Adventurers Community, трябва да споменем, че проблемите не са изцяло свързани с нас, а и упадъкът на приключенския/куест жанр в световен мащаб изиграва голяма роля, когато рядко има новини или какво да се преведе и се радваме, че имахме възможността да преведем огромна част от най-хитовите заглавия в жанра. PlayON, макар да е по-нов и постоянно да се е развивал в положителна посока също е обвързан с куп технически проблеми, непосилни за шепата хора зад него.

Благодарим на всички приятели, които срещнахме в нашите малки уеб-кътчета и които ни подкрепяха много дълго време в това, което правим. Благодарим и на всички, които някога са играли активна роля в нашата дейност и са помагали с каквото могат. Ще се радваме да споделим опита си с всички хора, които се отзоват, ако имат желание да продължат нашето начинание, но предупреждаваме, че работата е повече от колкото си мислите и е най-важен добър колектив.

Ще ви държим в течение с по-нататъшните развития на ситуацията около сайтовете веднага след, като имаме нещо ново за споделяне. Ако имате някакви идеи за споделяне или просто искате да предложите някакво решение на проблемите ни, или да споделите мнение, пишете в тази тема – Краят на една ера в двата ни сайта….

Благодарим на всички за вниманието!

С уважение,

Радо (3pacalypse Now) и Екипите на PlayON и AdventurersBG!

Вашият коментар

%d блогъра харесват това: