Първи впечатления от Dark Souls III – Prepare to Crash Edition

Dark Souls, както би трябвало повечето хора вече да знаят не е игра за всеки. Особено за „casual“ геймъри или хора, склонни към „rage quit“, които се изнервят яко и следват сериозни последствия по заобикалящата ги среда или скъпия им хардуер. Ако все още нямате представа за какво говоря, ще разберете подробностите малко по-надолу. Феновете на поредицата обаче имат всички основания да се радват на третата част от култовата японска поредица.

Играта излезе първо в Япония през месец март и се появи за всички в останала част от света през средата на април. Налична е за PlayStation 4, Xbox One и за РС или по-точно за Windows 7 и нагоре.

Както вече става тенденция при множество игри, в Dark Souls 3 има разлика в резолюцията при двете конзоли – 1080p за PS4 и 900p за Xbox One. Кадрите в секунда са заключени на 30, като в натоварените моменти при Xbox ONE падат на 25, а при PS4 на 28.

Една от основните разлики, която е видима при сравнението е качеството на ефекта на сенките, при Xbox ONE изглежда по-ръбесто, а при PS4 по-гладко.

Все пак и на двете конзоли играта върви безупречно и картината изглежда еднакво добре, а ако споменатите разлики не са отбелязани и не са обяснени, обикновеният играч не би ги забелязал.

На РС играта имаше сериозни проблеми и хиляди оплаквания от играчите, че им забива още при старта, както се случи и при мен и не можех да играя цели СЕДЕМ дни откакто си получих ключа, който любезно ми предоставиха от kinguin.net и тази статия нямаше да е възможна без тяхното щедро спонсорство. Освен тоталното забиване на играта при самото й стартиране и показване на бял екран, който се затваря след пет секунди имаше всякакви други грижи, които хората са срещнали, като забиване на първата клада – още в самото начало; невъзможност да се играе с други класове, освен рицар, защото с всички други пак забива; забиване при първия бос в обучението; забиване от визуалните ефекти на косата, на героя ви и какви ли не всякакви други глупости, които е учудващо как са оставени в игра от висок клас. Но все пак разработчиците се стегнаха и изглежда оправиха доста от проблемите, проявили се през първата седмица от пускането на играта.

ОБАЧЕ има още нещо, което се надявам да бъде оправено и е изключително много дразнещо и глупаво решение, вероятно са го взели от бързане и недостатъчно време. Наистина се надявам занапред да го оправят. За какво става дума ли? ВСИЧКИ ИНТЕРФЕЙСИ НА ИГРАТА СА ЗА КОНТРОЛЕР НА Xbox ONE И НАВСЯКЪДЕ ТИ ПОКАЗВАТ САМО ТЕЗИ ИКОНКИ НА БУТОНИ ОТ КОНЗОЛА. WTF! … В първия ми опит да играя играта се отчаях дотам, че се замислих сериозно да продължа следващия път с контролер, понеже ще ми е по-лесно да натискам бутоните, които ми показва на екрана, ЗАЩОТО ТЕ СА САМО ЗА КОНТРОЛЕР и никъде не виждаш кой бутон от клавиатурата се натиска за даденото действие.

Така и не разбрах как се вади меню в играта или как може да се върнеш в главното меню, защото ESC бутона също не правеше нищо. 😀

Dark Souls 3 Stupid Controller Icons

Все пак успях да налучкам няколко бутона и се запътих весело по пътечката, която ме води към нови приключения в света на Dark Souls III. Тук идват и подробностите, които обещах в началото. Играта не е за слабаци или хора със слаби нерви! За 30 минути игра не успях да мина обучението на играта (tutorial) и умрях поне 15 пъти в първите 100 метра от старта, което си беше доста забавно. Тук трябва да спомена, че не съм играл предишните части на поредицата и всичко ми е ново, но по-принцип Dark Souls се славят с голямата си трудност и стотиците умирания.

Графиката на играта не е кой знае какво и е прекалено ръбеста/остра/контрастна, липсват Post Processing и други дребни мазни ефекти, което според мен и вкуса ми я прави да изглежда пластмасова и стерилна (а може и да е от моята машина, защото на фотошопнатите им рекламни снимки изглежда мега яката), но товари доста хардуера и минималните изисквания са за видео от класа на GeForce GTX 750 Ti / ATI Radeon HD 7950. Като стана дума за графиката, на моята машина (GeForce GTX 560 Ti OC, която е по-бърза от 750 Ti) се появи някакъв спад при кадрите в секунда и играта най-нагло ми каза, че ме изхвърля до главното меню, понеже съм нямало да мога да играя с тия мизерни кадри в секунда онлайн… Бях потресен.

Dark Souls 3

Също така при първото пускане на играта имате един огромен ферман от правен текст, с който трябва да се съгласите и няма възможност да го направите, ако не сте го превъртяли целия текст, което отнема почти минута, чак тогава бутона за приемане на условията става активен.

Музиката в играта е изключително опияняваща, страхотна и много приятна, няма какво повече да се коментира.

Първоначалното филмче, което ви въвежда в света и историята също беше забележително и много яко, но като човек, който не знае нищо за каквото и да е от Dark Souls май са се уляли и не ми помогна да разбера нищичко от нещата които станаха в него. Все пак в екрана за създаването на героя се загатва, че май започваш като вече мъртъв човек, който се събужда и излиза от гроба – точно каквото и става в старта на играта. Доста подробен редактор за външния вид на героя също е налице, за хората, които искат да си направят всякакви експерименти с уменията си по фризьорство и пластични операции. Има избор от няколко класа, като стандартните рицар и магьосник са налични. Класовете не са строго заключени и може да си направите собствен сбор от умения, в които да има включително и магия. Дизайнът на нивата е хубав и доста красив, и зоните са огромни, като из тях се намират различни интересни босове, който са доста праволинейни понякога, но вече рядко някой измисля нещо по-оригинално.

Dark Souls 3Dark Souls 3

Тези са първите ми впечатления от Dark Souls III и ако решите да си я вземете, може да го направите за по-малко пари през Kinguin или да разгледате какво друго предлагат на сайта си.

Kinguin

Вашият коментар

%d блогъра харесват това: